Lågtempererad rostbiff med tomater.



Nej nu ska jag sluta smickra mig själv och dela med mig av dagens rätt!
- 600 g fransyska
- Smör-&rapsolja
- 3⁄4 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- lite timjan
- 300 g körsbärstomater på kvist
- 3 st lagerblad
- flingsalt
- Kålrot
- Sötpotatis
- Olivolja
Gör såhär;
Sätt ugnen på 125°.
Bryn köttet runtom i smör-&rapsolja. i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form. Salta och peppra runtom köttet och krydda med färsk timjan. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del. Lägg kvisttomater och lagerblad bredvid köttet. Stek i mitten av ugnen tills köttermometern visar 60° för rött kött, 65° för rosa och 70° för genomstekt kött, 45-60 min. (Jag lät det vara inne tills temperaturen var 63 grader och då var det perfekt rosa och lite blodigt), Ta ut köttet men låt tomaterna vara kvar.
Täck över köttet med folie och låt det vila. Höj ugnsvärmen till 250° och stek tomaterna ytterligare 10 min.
Skala kålroten och sötpotatisen och skär de sedan i kuber. Jag använde sedan vår fritös från Tefal, där du endast använder en tesked olja. Resultatet blir inte som friterade pommes, utan snarlikt resultatet om du haft rotfrukterna i ugnen istället. Supergott och nyttigare!
Annars går det likabra att ställa in plåten i ugnen i 225 grader i cirka 40 minuter, dock går det inte att tillaga köttet och rotfrukterna samtidigt då de kräver olika temperaturer. Ringla lite olivolja över och salta.
Lycka till med ert resultat, tror det kommer gå galant!